TÄVLINGSFORMER

Hokei
Hokei är ett mönster av tekniker och rörelser, inom karaten kallas det för kata. Då man tävlar i hokei så är det två utövare som utför sina hokeis samtidigt framför tre domare som avgör vem som utförde hokein bäst.

Jissen
I jissen tävlar man i fight. Matcherna är två minuter långa. De tävlande rör sig enligt unsoku happo, de åtta grundstegen, detta i kombination med de akrobatiska inslagen gör att en jissenmatch blir väldigt rörlig och fartfylld. Vinner gör den som antingen lyckas få ihop en poäng, en ippon, eller har flest poäng vid matchens slut. Om man får in en klar träff på motståndaren med kiai och kontroll så kan man få en ippon, d v s en poäng. Man kan också få en wazari, halvpoäng, eller en yuko, kvartspoäng.
Man tävlar i semikontakt, d v s markerade träffar mot överkroppen. Svepningar, bensaxar etc. är också tillåtet.

Laghokei
I laghokei är man tre eller fem stycken i laget som ska utföra sin hokei samtidigt. Här är det viktigt att laget utför hokein så samstämmigt som möjligt. Vinner gör det lag som får högst poäng av domarna.

Lagjissen
Här tävlar man i fem-manna lag där varje tävlande går varsin en-minuts match. Reglerna är samma som i individuell jissen förutom att i lagjissen kan en match bli oavgjord. Det lag som vunnit flest matcher vinner tävlingen.

Tenkai
Tenkai är en typ av uppgjord fight, där en "hjälte" ensam möter fem motståndare, en för varje grundform. Det vill säga en som gör främst sen-tekniker, en som gör främst un-tekniker o.s.v.

Yakusoku sotai
Förutbestämd kamp mellan två personer. Man gör varsitt anfall och försvar. Det ska helst vara olika anfall och försvar.Under kampen ska hela mattan utnyttjas och ska sträva efter att göra kampen ”verklighetstrogen”. Personerna ska använda sig av alla 3 dimensioner med hjälp av unsoku, unshin (kroppsrörelse), rengi (flöde av tekniker) och så många varierande tekniker som möjligt från de 5
grundprinciperna (sen, un, hen, nen, ten).

Uppdaterad 2020-03-25